Her beslenmeden sonra dişlerin fırçalanmasının gerçekleşemeyebileceğini, bu yüzden su tüketimin büyük önem kazandığını anlatan Prof. Dr. Tancan Uysal, “Su tüketimi diş yüzeyindeki yiyecek artıklarını temizleyeceği için avantajlıdır. Su tüketimi ağız sağlığı bakımından önemlidir” dedi. Şekerli besinler ve çikolatanın çocukların psikolojik gelişiminin yanında, mutluluk hormonu salgılanması bakımından da çok önemli yere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Uysal, Düzenli diş fırçalama olmazsa olmaz bir alışkanlık olduğu takdirde şekerli besinler ve çikolatanın hiçbir zararın olmadığını söylüyoruz” dedi.
Kalsiyum içeren yiyecek ve içeceklerin ağız ve diş sağlığı açısından önemli olduğuna dikkat çeken İKÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, özellikle 35 yaşına kadar kalsiyum ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmesni önerdi. Kasiyumun dişin yapısını güçlendiren bir madde oluğunu anımsatan Prof. Dr. Uysal sözlerini şöyle sürdürdü:
35 yaşına kadar kemikler kalsiyumu depolamaya devam eder. 35 yaşından sonra istediğiniz kadar süt için,yoğurt yiyin kalsiyumlu yiyecekler yiyin, artık bu depolamayı arttıramıyorsunuz. Sonra vücut depoladığı kalsiyumu harcamaya başlar. Eğer kalsiyum bakımından depolamanız az olursa, Osteoporozla karşı karşıya kalarak kemiklerin içinde boşluklar oluşmaktadır. Diş yapısını oluşturan kalsiyum, flor gibi maddeler, 16 yaşa kadar aktif olarak etki etmektedir. Yoğurt, süt gibi kalsiyumlu besinlerin sağlık açısından hayatımızın her döneminde tüketilmesini, ancak 35 yaşına kadar ise düzenli olarak alınmasını ağız sağlığına olumlu etkisi bakımından özellikle vurgulamak istiyorum.
Category: Güncel Haberler