Saadet Erciyas

Maksat kayda geçsin…

Menu
  • Başlangıç
  • Saadet Erciyas
  • Yazı işleri
    • Kent-Yaşam yazıları
    • Kitap dostu yazıları
    • Köşe yazıları
    • Röportajlar
  • Kitaplar
  • Ödüller
  • İletişim
  • Estetik Ebru
    • Belgeler
    • Basında Estetik Ebru
  • Bir Karşıyaka Beyefendisi
Menu

Prof. Dr. Uysal: Ağız ve diş sağlığınızı ihmal etmeyin

Posted on 11 Ağustos 2013 by editor
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, ağız ve diş sağlığı için dişlerin düzenli şekilde fırçalanması gerektiğini söyledi. Tükettiğimiz yiyeceklerin kalıntılarının ağızımızda uzun süre kalırsa zamanla mikroorganizmaların asit yapmasına, diş etinde ve dişin sert dokusunda çürümeye neden olduğunu anlatan Prof. Dr. Uysal, “Beslenmenin sonunda dişlerin fırçalanması, dişler arası yüzeylere diş fırçası tam olarak ulaşamadığı için bu bölgelerin diş ipi temizlenmesi en son olarak da ağız çalkalama solüsyonlarının kullanımı gerekmektedir” diye konuştu.

Her beslenmeden sonra dişlerin fırçalanmasının gerçekleşemeyebileceğini, bu yüzden su tüketimin büyük önem kazandığını anlatan Prof. Dr. Tancan Uysal, “Su tüketimi diş yüzeyindeki yiyecek artıklarını temizleyeceği için avantajlıdır. Su tüketimi ağız sağlığı bakımından önemlidir” dedi. Şekerli besinler ve çikolatanın çocukların psikolojik gelişiminin yanında, mutluluk hormonu salgılanması bakımından da çok önemli yere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Uysal, “Düzenli diş fırçalama olmazsa olmaz bir alışkanlık olduğu takdirde şekerli besinler ve çikolatanın hiçbir zararın olmadığını söylüyoruz” dedi.

Kalsiyum içeren yiyecek ve içeceklerin ağız ve diş sağlığı açısından önemli olduğuna dikkat çeken İKÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, özellikle 35 yaşına kadar kalsiyum ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmesni önerdi. Kasiyumun dişin yapısını güçlendiren bir madde oluğunu anımsatan Prof. Dr. Uysal sözlerini şöyle sürdürdü:

“35 yaşına kadar kemikler kalsiyumu depolamaya devam eder. 35 yaşından sonra istediğiniz kadar süt için,yoğurt yiyin kalsiyumlu yiyecekler yiyin, artık bu depolamayı arttıramıyorsunuz. Sonra vücut depoladığı kalsiyumu harcamaya başlar. Eğer kalsiyum bakımından depolamanız az olursa, Osteoporozla karşı karşıya kalarak kemiklerin içinde boşluklar oluşmaktadır. Diş yapısını oluşturan kalsiyum, flor gibi maddeler, 16 yaşa kadar aktif olarak etki etmektedir. Yoğurt, süt gibi kalsiyumlu besinlerin sağlık açısından hayatımızın her döneminde tüketilmesini, ancak 35 yaşına kadar ise düzenli olarak alınmasını ağız sağlığına olumlu etkisi bakımından özellikle vurgulamak istiyorum.”
Category: Güncel Haberler

Yazı gezinmesi

← 82. İEF’nin onur konuğu ili Sinop
Koatilerin sayısı 13’e yükseldi →

Yazıişleri

  • Alahattin Gürırmak (1)
  • ANA SAYFA YAZARLAR (1)
  • Bedriye Gülay Beşikçi (1)
  • Burcu Taner Karatay (1)
  • Ercan Sever (2)
  • Estetik Ebru (46)
  • Güncel Haberler (59)
  • Hasan Tahsin Kocabaş (4)
  • İlhan Pınar (1)
  • Kent-Yaşam yazıları (11)
  • Kitap dostu yazıları (87)
  • Köşe yazıları (663)
  • Oğuz Adanır (2)
  • Röportajlar (23)
  • Saadet Erciyas (118)
  • Semra Yeşil (1)
  • Yaşar Ürük (1)

Sayfalar

  • Ana sayfa
  • Basında Estetik Ebru
  • Başlangıç
  • Belgeler
  • Bir Karşıyaka Beyefendisi
  • Estetik Ebru
  • Gizlilik politikası
  • İletişim
  • Kitaplar
  • Ödüller
  • Saadet Erciyas
  • Yazı işleri
© 2025 Saadet Erciyas | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme